Toen ik studeerde viel het woord 'inclusieve samenleving' erg vaak, al heb ik de visie dat sommige inclusie regelingen meer exclusie opleveren dan inclusie. Wanneer is inclusie eigenlijk succesvol? Wie bepaalt dat? En wat kunnen we leren van andermans successen? Maar goed dat zijn vragen die we in deze blog niet direct kunnen beantwoorden. Wel werd het mij pijnlijk duidelijk dat ik aan allerlei regelingen en afspraken moest denken mocht ik een baan vinden.
Gezien het niet 'normaal' was om een baan te zoeken tijdens het afstuderen was er veel onzekerheid over wat de implicaties zouden zijn als ik er eenmaal een gevonden had. Desondanks adviezen om niet te solliciteren, ben ik toch gaan zoeken. Uiteindelijk kreeg ik een arbeidsdeskundige die mij wilde ondersteunen in de zoektocht, iemand die bereid was antwoorden te regelen op al mijn vragen. Al snel viel mijn oog op een aantal vacatures binnen 1 GGz instelling en ik besloot hier dan ook op te solliciteren. En voor ik het wist werd ik uitgenodigd voor een sollicitatie gesprek.
Toen ik trots vertelde over het sollicitatie gesprek hoorde ik dat ik eigenlijk de vacature had moeten insturen en nog wat andere informatie had moeten delen. Ik had geen CV geüpload en geen gebruik gemaakt van bepaalde mogelijkheden. Ook ontstond er lichte paniek, want mogelijk zouden er negatieve gevolgen zijn voor mij als ik deze baan zou krijgen. Na een gesprek met Douwe besloot ik toch lekker naar het sollicitatiegesprek te gaan en het was geweldig. De twee directeuren waar ik het gesprek mee had, waren heel open en gaven mij direct een veilig gevoel. Ik vertelde over mijn sonde en de implicaties daarvan en over het UWV. Ze gaven mij veilig en niet-veroordeeld gevoel en het gesprek ging al snel over mijn toekomstdromen e.d. De wens om voor zulke geweldige mensen te mogen werken vloog de lucht in.
Enthousiast vertelde ik mijn ouders over het gesprek en ik hoopte dan ook op een tweede gesprek. Na een super lange week werd ik eindelijk gebeld, met het fantastische nieuws dat ik op tweede gesprek mocht komen. Mijn blijheid werd door het UWV, onbedoeld, de kop in gedrukt, want wat zouden de gevolgen hiervan zijn? Op dat moment was ik even heel boos op het UWV, altijd ben ik lovend geweest over hen, maar dit viel mij tegen. Ik had het gevoel dat ik gestraft werd omdat ik mijn wens om te werken naleefde. Mijn moeder zei; "Meid, zet al deze woede om in positieve energie en ga ervoor!" (Wat een fantastische tip!!)
Toen kwam eindelijk het verlossende nieuws, ik kreeg de baan! Woehoee en alsof het niet beter kon, Douwe kreeg eerder dezelfde week een telefoontje, ook hij kreeg een baan aangeboden. Na al het papier werk, ging ik vrolijk aan de slag. Het UWV gaf aan dat ze mij niet wilde straffen voor dit succes en gaven aan de Wajong stop te zetten en aan het eind van ieder half jaar te berekenen wat ik te weinig had gekregen. Ik vond het allemaal prima, want ik kon lekker aan de slag. Alleen begon ik al snel een adem in mijn nek te voelen. Ik kreeg telefoontjes van arbeidsdeskundige vanuit het UWV met de vraag op welk termijn ik meer uren kon gaan maken.
Meerdere keren heb ik het plan vertelt dat ik samen met mijn leidinggevende had opgesteld. Zolang ik studeerde zou ik 16 uur in de week werken, na het afstuderen zouden hier 8 uur bij komen. Ondanks mijn uitleg werd er regelmatig gebeld en kon ik het plan weer herhalen. Momenteel werk ik 28 uur per week en belt het UWV gelukkig niet meer zo vaak. Op de jaar evaluatie na eigenlijk niet meer.
Tijdens de jaarevaluatie gaven ze aan blij te zijn met het eindresultaat. Maar wat mij het meest verbaasde is dat ze mij niet hebben gevraagd naar de reden van het succes. Dan had ik vol trots kunnen zeggen; Een van de belangrijkste succesfactoren is dat mijn werkgever mij nooit als 'beperkt' of als 'anders' heeft behandeld. Zij hebben mij gezien als mezelf en mij ontwikkelmogelijkheden geboden. Er is eigenlijk maar 1 voorwaarden; dat zowel werkgever als werknemer bereidt zijn om er een succes van te maken.
Stiekem koester ik de hoop dat de arbeidsdeskundige, als we weer samen mogen komen, naar mijn werkgever komt en daar in gesprek gaat over hun handelswijze en waardoor het tot een succes is gekomen. Ik ben mij super bewust van het feit dat ik een topwerkgever getroffen heb, maar ik ben er heilig van overtuigd dat dit ook voor anderen mensen mogelijk moet zijn.